O nouă particulă a fost descoperită la acceleratorul de particule de la CERN

de: George Stanciu
07 07. 2017

Acceleratorul de particule de la CERN ne oferă noi detalii despre univers, datorită descoperirii unei noi particule.

Datorită acestei noi descoperiri, cercetătorii vor avea posibilitatea să înțeleagă mai multe despre interacțiunea tare, care ține centrele atomilor laolaltă. Existența noii particule a fost prezisă la nivel teoretic de ceva vreme, dar abia acum a putut fi identificată pentru prima dată.

Detaliile cu privire la particula Xi-cc++ au fost prezentate în cadrul unei conferințe care a avut loc la Veneția. Studiul a fost efectuat în cadrul experimentului LHCb, condus de către Dr. Patrick Spradlin, de la Universitatea Glasgow. Acesta spune că recenta descoperire va clarifica câteva întrebări pe care comunitatea le avea de multă vreme, dar va deschide și o nouă ramură de investigații.

Aproximativ toată materia pe care o vedem în jurul nostru este alcătuită din protoni și neutroni, care formează nucleele atomilor. Aceștia sunt, la rândul lor, alcătuiți din trei particule mai mici, denumite quarci, care pot fi ușori sau grei.

Sunt șase tipuri de quarci care se pot combina în diverse feluri pentru a crea noi tipuri de particule. Cele identificate până acum conțin cel mult un quarc greu. Particula nou-descoperită, însă, conține doi quarci grei, iar conform profesorului Guy Wilkinson de la Universitatea din Oxford, este o diferență majoră între descoperirile făcute până acum și cea curentă, scrie bbc.com.

În comparație cu alte particule de acest fel, o particulă cu doi quarci grei se va comporta ca un sistem planetar, unde cei doi quarci orbitează în jurul celuilalt, iar quarcul mai ușor gravitează în jurul sistemului binar.

Cercetătorii vor măsura proprietățile particulei Xi-cc++ pentru a înțelege mai bine comportamentul acestui aranjament de quarci, dar și modul în care interacțiunea tare ține totul laolaltă. Aceștia sunt de părere că vor mai descoperi particule asemănătoare.